Nyårsplock

Eftersom vi far iväg till Tobias pappa imorgon skall jag göra lite smått att äta. Tänkte satsa på att göra potatislimpsnittar med skinka och så citrusmuffins med vitchoklad och lime glasyr. Båda är snabba och lätta att göra och går lätt att få med då vi promenerar dit.

Snart nyår

Snart är det här året slut och så börjar ett nytt igen:) Känns bra att det snart kommer ett nytt år, med chansen att få en nystart i livet. Finns en del som jag skall ta tag i och kämpa med, så i söndag börjar en ny period i livet bestämmer jag!

Gällande nyåret så kommer vi att ta det lugnt med firandet. De två senaste nyåren har vi firat med vänner hemma hos oss och det har inkluderat allt för mycket alkohol. I år tänker vi ta det lugnt och gå till Tobias pappa som bor med sin nya familj ungefär en kilometer bort. Har köpt "sprakastickor" åt mig och Tobias styvbror, så vi skall ha det kul har jag tänkt. Sen har vi också tänkt stöpa nyårslyckor. Målet är att hålla oss vakna till 12 slaget, men sen blir det nog sova så att jag orkar börja med min nystart genast från 1 januari.

Julklappspengarna slut

Jag fick pengar i julklapp av några släktingar, men efter att jag och Tobias var och shoppa igår är de nu slut.

Jag hittade byxor, 2x leggings, benvärmare, tröja, tunika, strumpor och bälte i klädväg. Så köpte jag och Tobias tillsammans 8st Bond-filmer. Vi tycker båda om att titta på James Bond, så nu skall vi ha alla filmer:P Vi har några i hyllan och eftersom vi hittade några filmer på special igår passade vi¨på att köpa dem. Nu har vi sysselsättning några kvällar.


Julen avklarad

Då har vi avklarat ännu en jul. En massa paket har öppnats, mycket mat ätits, släktingar har vi träffat i mängder och blåst har det gjort en hel del.

Jag fick många fina presenter, bland annat en "massage-stol", 3x saltrumsbehandling, kokbok, skön filt, pengar och annat kul. Imorgon skall vi köra iväg och shoppa på eftermiddagen. Jag kommer att sluta praktiken 15 och sedan kör vi iväg. På min inköpslista står det byxor och serier/filmer. Sen kanske det slinker ner nåt annat i kassarna när vi är där:P

Da´n före da´n

Nu är det bara två dagar kvar till julafton:) Eller ja, snart är ju denna dag över-...

Idag har jag köpt de sista paketen och fört presenter till några kompisar. Imorgon skall vi iväg till mina släktingar och föra deras presenter. Sen blir det att fixa det sista här hemma, så att vi kan ta det lugnt och mysa på julafton.

Nu skall jag läsa några bloggar, sen skall jag slå in Tobias paket innan han kommer hem från jobbet.

Egen-tid

Ikväll har jag lite egentid här hemma. Tobias är iväg, så jag har plockat ihop lite julgodis (chilikola, tranbärskakor och pepparkakor) och tagit datorn som sällskap. Nu skall jag läsa bloggar och ta det riktigt lugnt i nån timme. Känns skönt att bara vara en kväll efter att så många kvällar i rad stått i köket i flera timmar. Nu skall jag njuta:)


Halvvägs

14.12 skrev jag en lista på allt jag hade kvar att göra innan julafton. Nu när vi har kommit halvvägs tänkte jag ta en liten updaterad lista.

Vad jag ännu har kvar att göra innan julafton:

- Hitta på och köpa julklapp till en småbarnsfamilj vi umgås med
- Baka knäckebröd och några olika småbröd
- Koka julgodis
- Göra kålrotslådan
- Packa alla julkassar
- Handla den sista julmaten
- Storstäda
- Byta lakan
- Kolla att det finns ren och slät duk till julbordet
- Hitta på och köpa present åt Tobias
- Föra ut julkassarna till släktingarna

Ganska bra tycker jag. Storstädningen har Tobias lovat att ta tag i imorgon då han är ledig, lakanen skall bytas på fredagkväll, julkassarna förs ut på fredagen så måste packa dem på torsdagen. Bara jag skulle hitta på vad småbarnsfamiljen skall få så skulle allt vara under kontroll!

Söndagens to-do

  • Slöa och slappa under morgonen
  • Jobb/praktik 9-15
  • Förbereda kålrotslådan till julen
  • Baka rosmarin-knäckebröd
  • Baka tranbärskakor
  • Göra strutar till julgodiset
  • Mysa med min Älskling

Slöar

Idag bestämde jag mig för att stiga upp när Tobias skulle upp, alltså klockan 6. Eftersom det är sista advent ville jag få äta morgonmål tillsammans med honom och tända sista ljuset i vår adventsljusstake. Var så mysigt att sitta där, dricka te och äta rostat bröd med hemmagjord djälvulssylt och citrusmarmelad, nami:)

Nu har jag lagt mig i sängen under täcket igen och tagit med datorn som sällskap. Tänker ligga här och planera dagen och mysa tills det blir dags att göra mig klar för jobbet.

Ett steg närmare jul

Nu känner jag att vi är lite närmare jul igen. Okej, tidsmässigt är vi förståss närmare, men det känns också närmare!

Idag började jag morgonen med att leka jultomte och föra muffinsar, som jag bakade igår, till jobbet. Passade på att smita dit innan någon annan var där, så att det blev en överraskning:) Sedan körde jag iväg till grannstaden till mamma. Därifrån for vi och sökte hem våra julgranar. Sedan var vi omkring i lite butiker innan jag kom hem.

Innan jag kunde komma hem återstod dock att packa bilen. In i min lilla Yaris skulle vi få: en julgran, två kassar med mat och annat jag hade köpt, en kass med våta kläder(regnade då vi sökte granarna), tre stora kassar med julklappar samt ett stooort paket! 

Väl hemma gällde det att bära in allting och upp för vår smala spiraltrappa. Sedan skulle jag hitta ett vitt lakan att ha under granen, samt julgransfoten... Sedan väntade jag tills Tobias kom hem och så pyntade vi granen. Nu står granen redo för julafton:)

Sedan har vi ännu fixat en del av innehållet till julpåsarna klart och börjat fylla dem, så nu känns det som om julfixandet är under kontroll! 





Älskade barn

Barn är nog så otroligt härliga!

Har ikväll varit hemma hos en kompis som har två små barn, pojke på 3 år och flicka på 8månader. Det var så kul att få vara tillsammans med dem och leka. Jag och pojken busade ganska mycket, gympade och dansade. Utan att tänka på det har jag tränat mag, rygg och armmuskler mera än vad jag normalt gör på en vecka:P

Nu skall jag ta lite avkopplingsgympa och sen krypa ner i sängen med Toboias och se på Bones innan det är dags att sova. Imorgon jobbar jag bara 9-15, sen skall jag fara till butiken och inhandla lite saker och sen blir det att stå i köket hela kvällen! Skall göra lite av julmaten och så en del av innehållet i julpåsarna som släkten skall få. Tur så är det så kul att baka och fixa:)

Lingonkaka

Slutade tidigare från praktiken idag, eftersom jag hade en hel del övertid samlad redan. Eftersom jag kom hem nästan 2h tidigare än normalt, passade jag på att utnyttja tiden genom att baka en kaka. Blev en lingonkaka, eftersom det ännu fanns lingon i frysen.

Kakan var superlätt att göra och innehöll många julkryddor (kanel, nejlika, kardemumma), så det var en superbra kaka så här veckan innan jul.

Då jag ändå höll på och fotade i köket passade jag på att ta en lite tydligare bild på vår adventsljusstake. Tobias fick två tomtar för salt och peppar vid lillajul, så de har fått flytta in i adventsljusstaden, på så sätt är de alltid på bordet:)

  

Lingonkaka med spindelnät av vaniljglasyr och en trött hyacint


10 dagar kvar

Nu har den riktiga nedräkningen till julen börjat:)

Nu när julen verkligen börjar närma sig måste jag börja effektivera mig lite mera på kvällarna. Finns mycket som jag skall hinna med och jag har endast 1 ledig dag innan julafton. Som tur kommer jag att jobba kortare dagar i nästa vecka (9-15), så jag har en hel del tid att pyssla på eftermiddagarna/kvällarna.

Vad jag ännu har kvar att göra innan julafton:

- Hitta på och köpa julklapp till en småbarnsfamilj vi umgås med
- Baka knäckebröd och några olika småbröd
- Koka julgodis
- Göra kålrotslådan
- Packa alla julkassar
- Handla den sista julmaten
- Storstäda
- Byta lakan
- Kolla att det finns ren och slät duk till julbordet
- Hitta på och köpa present åt Tobias
- Föra ut julkassarna till släktingarna

That´s about it. Storstädningen måste jag ta itu med under veckoslutet och presentinköpen skall ske på fredagen när jag slutar praktiken 3. Bakningen och julgodiset skall jag fixa på tisdag och onsdag nästa vecka, så att vi kan föra ut julkassarna på torsdag och fredag:)

Uppbehåll ikväll?

Enligt meteorologiska instituet är det chans för sol under eftermiddagen och fortsatt uppbehåll under kvällen! Vill ut och gå, men regn och promenader är ingen superkombo just nu, eftersom jag inte har någon rock som håller mig torr... Hoppas, hoppas, hoppas att det håller i sig, skulle vara så skönt med en promenad med min älskling ikväll:)

Lucia

Lucia i regn och rusk. Kanske inte riktigt så det skall vara, men Lucia-traditionen är så konstig tycker jag, så kanske det inte finns något "som det skall vara". Lucia skall ju ha mörkt, nästan svart hår, men år efter år är det endast blondiner som ställer upp i alla Lucia val, varför? Jag tycker att det är så otroligt snyggt med en mörkhårig Lucia, kronans gröna och de vita ljusen kommer så fint fram:)

Nåja, nog är väl Lucia en riktigt trevlig tradition, men EN mörk Lucia-kandidat kan väl ställa upp nästa år?!?

Annars så är det som sagt regnigt och ruskigt. Har spöregnat hela morgonen. Jag har legat i sängen och hört på regnet som trummar mot taket, mysigt:) Nu är det ju inte lika trevligt att se fram emot att plocka ut alla växter som skall stå framför butiken i regnet...

Vi på Saltkråkan

Tyckte att det passade bra att sätta julavsnitten av Vi på Saltkråkan att spela medan jag städar. Älskar Astrid Lindgrens böcker och filmer, speciellt Vi på Saltkråkan, Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Sku gärna ha en massa av hennes filmer!:)

Pysslar här hemma

Idag jobbar Tobias kvällstur, så jag passar på att plocka och pyssla lite här hemma. Tycker egentligen att det är ganska roligt att städa och fixa, det blir ju så fint när man är klar!:)

Kom hem för ungefär en timme sedan och sen dess har jag: satt blommor i vas, diskat undan, plockat lite i köket, bäddat sängen och druckit en kopp te. Passade också på att söka fram vår andra yllefilt, så att också Tobias får något varmt och skönt att sova med. Eftersom vi har det så pass svalt inne, sover jag med täcke+yllefilt och Tobias har hittills sovit med en fleece filt då han har haft kallt, men nu skall han få det bättre:) Jag fick två gamla, fina yllefiltar förra hösten, då släkten delade upp min pappas mormors saker.



    
Dålig kvalitet, jag vet... Men i alla fall: vår adventsljusstake,
Sängen med våra yllefiltar och vår egna "stjärnhimmel"


Nu skall jag sätta någon serie att spela på datorn och vika ihop byket som väntar på mig i bykkorgen. Sen skall jag ordna bort lite saker i övre våningen, plocka fram granpynten och helt enkelt göra övre våningen lite mysigare igen en gång.


Gammaldags julmarknad

Idag har jag och Tobias varit på gammaldags julmarknad. Först gick vi omkring bland alla stånd och såg på handarbeten av olika slag. Sedan passade vi på att se en fotoutställning på ett museum som hade fritt inträde idag. Fanns många fina foton och framför allt var det roligt att se hur vår stad har sett ut för 40-60 år sedan:)

Efter detta gick vi till ett café och åt en varsin bakelse och drack en kopp te innan det var dags att ta oss hem. Åter hemma har vi städat lite och jag har gjort julens köttbullar. Skönt att ha en del av julmaten färdig!

Tomteverkstad

Har en liten egen tomteverkstad här hemma idag. Jag har gått igenom vad alla skall få i present och börjat plocka ihop "ingredienserna". I år kommer alla att få en jul-påse, som jag fyller med julgodis och småbröd, marmelader (citrus och päron), knäckebröd och glöggkryddor. Allting kommer jag att göra själv här hemma. Eftersom jag tycker om att fixa i köket och pyssla tycker jag det här är en passlig present för mig att fixa ihop.

Idag började jag med att göra listan på vad alla skall få. Så var jag och handlade lite ingredienser jag behövde. Började med att göra små påsar av cellofan som jag sedan fyllde med appelsinskal, nejlikor, kardemumma, kanelstänger och ingefära. Till dessa gjorde jag små lappar där det stod hur man skall koka glögg av kryddorna. Sedan gjorde jag en päronmarmelad med ingefära och citron, som nu håller på att svalna. Medan den kokade passade jag på att göra kort till alla påsar. I nösta helg kommer jag att göra knäckebrödet och en del av godiset och småbröden, resten skall jag göra i julveckan, så för vi ut det till alla släktingar dagen före julafton:)

Blåsigt

Är nu på praktiken och kan konstatera att här blåser:P
Har redan fått springa efter en plastkruka som tyckte den skulle flyga iväg och alla saker vi normalt har ute är nu ställda i lådor för at inte falla omkull och försvinna.

Till ikväll har de förutspått ännu blåsigare, så kommer att fixa det mysigt med ljus i hela huset. För några veckor sedan for strömmen och då var det ganska mörkt att hitta ljusen och tändstickorna, så nu skall jag vara förutseende!:)

Mini-jul

Idag åt vi en riktigt julinspirerad middag: risgrynsgröt. gårdagens ris a la malta och så en julstjärna efter det:) Nami

Vad ska vi äta idag?

Har inga idéer omvad jag skall fixa för mat till kvällen. Borde göra så att det finns mat för resten av veckan, så behöver jag inte göra det efter jobbet på kvällarna. Tycker om att bara ha att värma maten och fixa en sallad på kvällen, då kan maten stå på bordet mindre än 15min efter att jag kommit hem.

Problemet med att kocka idag, är att allt är i frysen, så innan det har tinat är det senakvällen. Kanske vi får äta rester den här veckan, så får jag kocka under helgen:)

Självständighet

Idag firar vi Finlands självständighetsdag, så nästan alla är lediga:)

Jag och Tobias tog oss till mamma genast då jag slutade praktiken. Här såg vi på tv (Ensam hemma 1 och Mr. Bean) åt ost, kex och frukt och hade det mysigt. Sen var det sovdags, och ojj vad skönt jag har sovit! Nu under dagen har vi bakat pepparkakor, sett på Friends och så tagit i en sköööön tupplur!

Om nån timme skall vi börja ta oss hemåt, för en mysig kväll tillsammans:)

I stay put

Ringde aldrig till kvinnan om lägenheten jag skrev om tidigare. Efter att ha funderat fram och tillbaka och pratat med Tobias kom vi fram till att 180€ mera per månad är den inte och kan vara värd. Vet att jag kommer att få ett nytt batteri i julklapp, så om jag sätter 180€ på el kostnader för att ha batteriet igång, har jag varmt här hemma fram till sommaren.

Nu har vi en superhyra, lite under 500€/månad med vatten och bilplats inräknat, och då hyr vi ju ett eget litet hus. Det är ju bara kylan som är lite jobbig, men det är ungefär 4 jobbiga månader kvar innan sommaren, så nog skall vi klara oss fint:) Sätter hellre 80€/månad på värme och sparar ändå 100€, än att flytta till en mindre lägenhet, längre från centrum och tvingar katterna att vänja sig vid en ny plats.

Vi har ju som mål att kunna köpa eget hus inom 2 år, så genom att bo kvar med denna billiga hyra, kan det till och med vara möjligt! Från och med mars kommer Tobias, förhoppningsvis, att förtjäna mera pengar och jag kan börja jobba från april, så då skulle vi kunna börja spara mera än 50-250€/månad som vi gör nu.

Eftersom jag/vi också drömmer om att få barn snart, så behövs det lite besparingar. Eftersom jag studerar ännu är den föräldrapeng jag skulle få om vi fick barn innan jag är klar mycket låg, så försöker att sätta undan nu varje månad, så att det finns lite extra att använda ifall att.

Så nu skall jag tvinga (eller ja, hoppas han tycker det låter intressant och deltar frivilligt:P) Tobias att ta en ekonomi-diskussion med mig. Vill att vi funderar vad vi ännu kan spara in på, hur mycket vi kan spara ihop på 1,5-2år och vad för extra kostnader det skulle bli med en baby i huset! Det blir programmet för någon kväll denna vecka.


Blev långt och flummigt inlägg och kanske inte särskillt intressant, men kul om någon orkat ta sig igenom det! Skriv gärna en kommentar om ni har några tips på hur vi kan spara in på våra utgifter ännu mera:)

-

Idag vet jag inte riktigt vad jag skall hitta på. Har lite lust att städa, men eftersom det ine finns plats för sakerna vi har blir det ändå inte städigare känns det...

Har just tagit kontakt med en kvinna som hyr ut en 2rum och kök några kilometer härifrån, så skall åka och kolla på den i eftermiddag eller imorgon. Problemet är bara att den blir 200€ mera i hyra per månad än här vi bor nu, vilket är mycket med vår budget... Skall i alla fall kolla om den skulle vara värd så mycket mera, annars blir det bara att leta vidare. Skulle vara skönt att få packa ihop allting vid jul och sedan få nytt hem efter nyåret!:)

Looking for a place to live

Sitter nu och söker efter lägenheter/små hus här i trakten. Vi börjar så smått längta efter en plats som inte blir kall på några timmar och som det finns skåp i, så hoppas på att vi skulle hitta något snart:)

Stressig dag

Idag har det varit stressigt på praktiken. Har haft fullt upp och bara snabbt ätit emellan och så fixat fixat o fixat igen. Har bundit en massa buketter, gjort krans, betjänat kunder, svarat i telefonen mm.

Nu har jag precis fått egengjorda klyftpotatisar in i ugnen och kryddor på köttet, så om 30 minuter har jag mat och sen kommer jag inte göra något mera ikväll!

Fredag

Nu var första praktikdagen över. Var riktigt kul och dagen gick snabbt:) Efter praktiken var vi till Tobias mamma som fyllde år. Fick supergod mat och satt där och pratade i många timmar, mysig kväll helt enkelt!

Idag har jag praktik igen 9-17, sen hem och fixa mat och byta lakan i sängen tillsammans med Tobias. Kanske dammsuga om jag hinner? Sen är det veckoslut för mig:)

1 december

Så, nedräkningen till jul har börjat! När jag ser ut genom fönstret skulle jag mera tro på att det är 1 november än december, men än kan det ju ändra till jul:)

Idag är det också meningen att vinterdäcken skall vara på bilen, men mina ligger ännu i bakluckan och vilar... Woops! Nå, Tobias har lovat att byta dem idag på eftermiddagen, så sen är jag laglig igen.

RSS 2.0