Imorgon praktik

Imorgon börjar min första praktikperiod av två. Skall vara ungefär 8 veckor i en blombutik. Ska vara roligt att få vara "på jobb" igen.

Idag har jag inte orkat göra särskillt mycket alls. Har varit till biblioteket, banken och butiken, men annars bara varit hemma och tagit det lugnt, lugnt lugnt... Maten fick jag i alla fall fixad och den blev god, så får väl vara nöjd med dagen. Ibland är det både skönt och bra att bara låta dagen vara!

Imorgon praktik

Imorgon börjar min första praktikperiod av två. Skall vara ungefär 8 veckor i en blombutik. Ska vara roligt att få vara "på jobb" igen.

Idag har jag inte orkat göra särskillt mycket alls. Har varit till biblioteket, banken och butiken, men annars bara varit hemma och tagit det lugnt, lugnt lugnt... Maten fick jag i alla fall fixad och den blev god, så får väl vara nöjd med dagen. Ibland är det både skönt och bra att bara låta dagen vara!

Maten i ugnen

Tobias är iväg på jobb nu under kvällen, så jag sitter ensam hemma. Till och med kattorna har övergett mig.

Nå, att bedömma på dofterna från ugnen kommer jag i alla fall att få äta supergod mat snart! Det blir kyckling och citrongrönsaker. Citron och grönsaker är en superkombination tycker jag och det passar till allt! Och så är det så lätt att göra!

Har idag gjort två stora former, så kommer vi att äta en middag till av det och så har jag 2 lunchlådor. Kommer kanske att bli över efter det ännu, så då får det vila i frysen några dagar. Blande blomkål, broccoli, morot, paprika, rödlök och squach med olivolja, havssalt och rivet citronskal. In i ugnen på 200grader i 30minuter. Sen häller jag över pressad saft från en citron. Nami nami!

LEDIG DAG!!

Jeee idag är jag ledig och har inget särskillt som jag måste göra:)

Gårdagen var super. Först sovmorgon med Tobias, morgonmål i lugn och ro. Så var det en timme bowling (varför bowlar jag inte oftare?), god lunch bestående av lax med smetana och varma grönsaker, sen ännu en bio. Hur bra skoldag är inte det?

Efter bion gick jag hem, så där fick jag ett extra plus-poäng i kanten! Så slöade jag och Tobias en stund tills det var dags för mat. Efter maten läste vi lite innan vi gick ut på en promenad. Tobias skor var ute i bilen, så han gick ut efter dem och sade sedan att det duggregnade, så klädde mig lite extra varmt. Efter två minuter när vi gick ut hade det börjar regna riktigt ordentligt, men eftersom vi var påklädda gick vi iväg i alla fall. Efter 5 minuter började regnet komma i ännu större mängd, så då gick vi hem. Men kändes ändå så skönt att vi sparkade ut oss i några minuter!

Efter det blev det en massa tända ljus, glögg och lussekatter, läsning och sist Bones i sängen. Sen somnade jag och Tobias fixade lite med datorn innan han också somnade.

Nu har vi precis ätit morgonmål efter en till sovmorgon. Klockan ringde nog 7, men ingen av oss ville upp då...
Har inga egentliga planer för dagen, annat än att ta mig till bibban en sväng och så till matbutiken. Ikväll skall jag fixa till någon mat, så att det finns att värma resten av veckan. Annars tänker jag bara ta det lugnt och läsa, se på filmer och mysa.

Spartips: Sänk temperaturen

Det här har ni säkert hört tidigare, men bara genom att säkna temperaturen hemma med 1-2 grader sänker ni värmekostnaden med mååånga euron/kronor.

Nu har vi ju lite extremt hemma hos oss, eftersom vi inte har ett enda ett batteri i huset, utan använder bastuns vedugn till att värma hela huset. Under förra vintern hade vi 11grader inne, 14-16 efter att vi hade eldat (men sjönk på några timmar ner till 11 igen...). Nu har vi ungefär 16 grader inne normalt, ibland 14 i övre våningen.

Det här klarar man riktigt bra. Det gäller att ha yllesockor på när man är hemma, en extra tröja på och filtar i alla soffor och stolar, så att det finns nåt att dra runt sig om man sitter mycket. Att tända några ljus i det rummet man är i hjälper också lite. På natten har jag mitt vanliga täcke och så en filt över benen. Snart kommer jag att börja sova med täcke + filt på hela mig, men så klarr man sig bra, trots att det bara är 11 grader!

Postivit med att hålla en lägre temperatur inne är: lägre kostnader, bättre sömn, du hålls piggare, man kan mysa med filtar och te, växterna mår bättre (varmt+ lite ljus = inte bra..)
Negativt med att hålla en lägre temperatur är: det kan bli fuktigt ( var noga med att det inte blir för fuktigt!), gäster som inte är vana kan frysa (men bara att erbjuda sockor och en filt), håret torkar långsammare efter tvätt, kläder torkar långsammare

Steker maletköttbiffar

Det blev inget storkok igår, utan bara en makaronilåda och så lussekatter. Nu håller jag istället på att steka maletköttbiffar, så det kommer vi att äta med mos, gräddsås, sallad och lingonsylt om en stund! Nam vad jag väntar!

Imorgon är vår roliga skoldag, bestående av bowling, lunch på restaurang och så bio efter det. För att göra saken ännu bättre fick jag idag reda på att jag inte behöver vara i skolan på onsdagen, då min hemsida redan är klar! Sååå lyxigt!!


Sol?

Just nu ser det ut som om det tänker bli soligt idag! Det är länge sen det har varit riktigt soligt väder, har mest varit grått och mulet sista tiden. Skulle vara skönt med en promenad i solen i eftermiddag! Hoppas hoppas hoppas det håller i sig:)




Kan jag inte få ha så här fin eftermiddag?
(Bild från google.com)


Blåsigt

Inatt har det varit blåsigt här hos oss och det fortsätter nu under morgonen. Jag är nog glad att Norge och Sverige oftast tar emot det värsta, för eftersom vi bor nära vattnet märks här nog bra då det blåser... På loftet uppe knakar takbjälkarna då det blåser, så skulle det verkligen vara storm skulle vårt tak säkert flyga av:P

Nu sitter jag och äter morgonmål och dricker en stoooor kopp te, nami nami.

Lussekatter bakade

När jag kom hem fixade jag igång en saffransdeg, så när den hade jäst gjorde jag och Tobias saffransbullar. När alla var klara värmde vi glögg och tände första advent ljuset. Vi spelade också gamla kassetter med julmusik i köket, så var riktigt mysigt!

Nu är vi mätta på lussekatter och har bänkat oss i soffan för att betala räkning och läsa bloggar (jag) och läsa om webdesign (Tobias) och om en stund blir det James Bond:)

1 advent

Idag skall det pyntas! Har plockat fram en del redan i veckan, men idag skall resten fram. Vi har inte så jättemycket pynt, men jag har bland annat en gammal kyrka som jag har haft i över 10 år och den är viktig vid julen! Så finns det några tomtar som skall få flytta fram ur lådorna och två el-ljusstakar som skall komma till sovrummet och köket. Sen är huset klart att fira första advent i, bara julbaket som saknas. Kanske jag borde ta mig till butiken efter saffran och baka lite lussekatter?

Ikväll, när vi äter middag, skall första ljuset i vår adventsljusstake tändas. Eftersom jag är hos mamma idag, så bestämde vi oss för att tända det när båda är hemma ikväll:)


Storkok på maletkött

I eftermiddag när jag kommer hem skall jag ta ett storkok, så att vi klarar början av veckan. Eftersom lidl hade billigt blandmalet nu i veckan, blir det mat av maletkött.

Har tänkt mig att jag gör en ordentlig sats köttbullar (2 dagar), makaronilåda (2-3 dagar), bröd och så bärkräm eller vispgröt till efterrätt. Då borde vi klara oss utan att göra mat fram till fredagen! Bara attgöra lite mos till köttbullarna och så en sallad medan maten värms under veckan.

Det är både mera ekonomiskt och du sparar en massa tid genom att göra ett storkok nu och då. När jag gör storkok satsar jag oftast på minst två rätter, så att man kan variera mera och inte måste äta samma middag tre dagar i följd. På söndagarna är jag oftast ledig, så då passar det bra att tillbringa 2,3 timmar i köket och sen slippa det resten av veckan! På så sätt är maten bara att värma då jag kommer hem ochkvällen kan spenderas på annat sätt!

Molly blev 2a

Flickan jag pratade om igår blev 2a i Talent Suomi! Ganska duktigt för en 12åring:)

Lilla Jul

Nu har vi delat ut lilla-julklapparna, fick en fin kakburk med julchoklad och GRÖNA mentos (min favorit som är svåra att få tag i...), en pepparkaksform och yllesockor.

Före det åt vi nachos, naminami:)


Talent Suomi

Ikväll är det final i den finska Talent. En 12 årig flicka från min hemstad är med, så gissa vem jag hejar på!?!

Hon uppträdde just och gud en sån röst! Otroligt!!


Min gårdag

Igår hade jag inte riktigt tid att logga in på bloggen. Var i skolan mellan 8.30 och 11.15. Sedan kom Tobias och söka mig och så for jag hem och slog upp ett glas rödvin åt mig och plockade fram ingredienserna till tiramisu. Det är något jag aldrig gjort förrut, men det var verkligen enkelt och att bedömma på krämen som jag smakade på igår kommer den att vara supergod!

Sedan var det dags att äta och plocka ihop det sista som skulle med för veckoslutet. Så var det dags för min ansiktsbehandling och eftersom min kosmetolog hade en praktikant där fick jag också en gratis manikyr! Lyx på hög nivå:)

Efter det kom jag till min mamma och syster och hennes 2 hundar. Satt här och såg på Friends i nån timme innan det var dagsatt gå ut med hundarna och fixa sei färdig för kalas. Så åkte vi iväg i en full bil till min moster/gudmor och gudfar och mina kusiner på kalas. Åt och drack gott innan det var dags att komma hem tillbaka. Hemma hos mamma var vi alla så trötta, så 22 var vi alla i våra rum och höll på att somna.



Har sovit dåligt inatt. Det har varit för varmt med täcke, men för kallt med lakanet, så har vaknat mycket. MEN allt blir alltid bra när min systers äldre hund kommer och väcker på morgonen för att mysa:) Sen när den yngre kommer gäller det att skyddda sig, för han leker mest en studsboll i sängen...

Väckt av Älskling

Blev väckt av min Älskling för ungefär en halvtimme sen. Inte Tobias då, utan min andra Älskling. Egon heter han och älskar att pussas och mysa på morgonen. Är alltid så mysigt att bli väckt av honom:)

Män=slöfockar?

Vad är det för fel med män egentligen? Så många jag känner klagar på att deras "män" inte gör något hemma. Är vi kvar i någon typ av medeltida arbetsfördelning då männen sköter arbetet och kvinnorna hemmet?

Vi är bort från hemmet lika mycket som de eller är fast med barnen hela dagarna (och nätterna). Ändå tycks de tycka att det till stor del är vårt jobb att hålla hemmet redigt, mat på bordet och kläderna rena.

Om männen vill ha sina privata hushållare måste de väl förstå att se till att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna betala våra pensioner, eller helt enkelt anställa någon som sköter om huset när de är borta. Annars skall de väl för f*n  sköta hälften av arbetet hemma!

En av de bästa presenter/överraskningar jag skulle kunna få skulle vara att någon gång komma hem till ett renstädat hus, god mat färdig att äta och rent byke som hänger på tork. Det här är något som jag skulle uppskatta otroligt mycket och jag tror inte att jag är ensam om det...

Så, finns det någon som kan svara på mina frågor: Är det så här och i så fall varför? Ser inte männen smutsen och oordningen lika bra som kvinnor eller är de bara lata?

Lyxig vecka!

Den här veckan har varit lyxig. Korta skoldagar och mycket ledig tid är skönt alltid nu och då. Måndag 3h skola, tisdag 2h skola, onsdag 4,5h skola, idag 3h skola (1,5h lyssna på presentationer, 1,5h café-tjänst, egentligen borde vi har haft 1,5h webdesign, men skolans datanät ville annat) och imorgon 3h skola.

Sedan ledigt fram till måndagen kl 10.30! Såå lyxigt! Nu skall jag söka fram en väska och packa ihop det som jag skall ha med hem till mamma för helgen:)

Nu filmkväll

Efter en tung dag som följer efter en allt för kort natt känner jag mig milt sagt slutkörd. Tur så fick jag en flaska rödvin igår, så efter 2 glas ur den känner jag mig passligt avslappnad i kroppen. Nu har jag och Tobias placerat oss i soffan och skall se den första Arn-filmen. Båda har sett den på varsit håll tidigare, men vi har aldrig sett den tillsammans, så nu blir det filmkväll, kanske till och med popcorn:)

Adventsljusstaken klar

Efter middagen idag fixade jag vår adventsljusstake. I en metalllåda ställde jag in min Partylite ljusstake med 4 hållare. Sedan ställde jag dit 2 hyacinter och 2 små murgrönor. 4 röda ljus i hållarna och sen en massa mossa och en rosett fick bli årets adventsplantering.

Skall fota allt imorgon och lägga upp en bild!:)

Snart är hemsidan klar!

Hemsidan jag har jobbat med i skolan är nu snart klar:)

Vi fick mera material idag, så nu har alla sidor innehåll. Kunden har haft lite problem med att lämna in materialet i tid, så idag kom 29 nya bilder + 3 texter som skall läggas in... Och kursen tar slut om en vecka! Stackars de som inte har arbetat så flitigt hittills utan istället läst på facebook och liknande!

Hoppas på att bara ha 1 lektion på måndagen, 8.30-10.00, fan det skulle vara skönt!

Spartips: Använd kontanter

De flesta av oss använder sig av betalkort i vardagen, men det gör att pengarna lätt försvinner och innan du vet ordet av är kontot i stort sett tomt. Ett bra tips som jag mycket går efter är att använda mig av kontanter.

Gör upp en lätt budget (ja, många tycker det är sååå tråkigt) där dina inkomster och uppskattade utgifter står uppskrivna. Börja med att dra bort hyra, el, vatten, telefon, internet och andra fasta utgifter, samt det du vill spara (om du vill). Efter det är det lätt att se hur mycket pengar du har kvar till mat, nöjen och andra rörliga kostnader.

Sedan kan du gå till en bankautomat och ta ut det du har att använda under en vecka. Dela upp det i mat och nöjen, så vet du exakt hur mycket du kan satsa på exempelvis kläder under veckan, kanske det inte räcker till det där snygga paret skor just nu, men om du sparar till nästa vecka kanske det räcker?

Vill du sedan spara lite extra pengar så plocka fram en burk var du samlar alla mynt ur plånboken. Samla där i 1,3,6 eller 12 månader och gör sedan något kul för pengarna. Genom att spara på det här sättet kan du bra ha råda att åka på semester för mynten, om inte varje år så i alla fall vart annat, helt beroende på vart du vill och hur effektiv du är på att lägga undan mynten.




(Bild från google.com)




Mina spartips

Jag studerar ju företagsekonomi och på sidan om det är jag mycket intresserad av privatekonomi. Igår skrev jag ju ett inlägg om Spara vs. Slösa och efter det blev jag inspirerad att fundera på privatekonomi. Bestämde mig för att lägga till en kategori här på bloggen där jag delar med mig av de tips jag tycker att verkligen fungerar.

Att värma med ljus

Skrev smått skämtsamt att jag eldar ljus här hemma för att få ljus, mysstämning och värme. Kan nu konstatera att alla dessa stämmer mycket bra. Gällande värmen hittade jag till och med nyss en artikel på nätet om att det är billigre att värma huset med värmeljus än med el...

Kan i alla fall konstatera att det nu är 6 grader varmare i övre våningen än vad det var då jag kom hem och satte på ljusen. Just nu har vi normalt 16grader inne, efter en brasa 18grader och nu 22grader! Blir att köpa storpack med värmeljus till vintern och ha på några tiotal alltid då vi sitter längre tider i vardagsrummet.

 

Spara vs. Slösa

Jag har en ganska tu delad personlighet i frågan om att vara Spara eller Slösa.

Spara: Jag tycker om att ställa up budgeter, ge mig själv ekonomiska utmaningar (ex. att klara 2 veckors matinköp för 2 pers + 2 katter på endast 50€), sätta undan pengar, arbeta extra för att få mera pengar att spara mm.

Slösa: Tycker om att shoppa, tröttnar lätt på att leva sparsamt då jag vet att det finns pengar, går gärna på behandlingar, kör bil fast jag kunde tagit cykel mm.

I och för sig tror jag att de flesta gör de samma "slösa-misstagen" som jag. Shoppa gillar väl de flesta (alla vill kanske inte ha kläder, men elektronik, filmer, inredning...), många vill säkert gärna köpa lite "lyxigare" mat än att äta kållåda med potatis för 3dje dagen i rad, gärna skämmer man också bort sig med massage, manikyr eller en ansiktsbehandling ibland och på mornarna känns det oftast mera lockande att sätta sig i bilen än att cykla iväg till skolan/jobbet.

Ändå känner jag mig ofta så dålig då jag slösar pengar på "onödigheter". En av mina största drömmar just nu är att kunna köpa ett hus tillsammans med Tobias, så jag borde ju spara alla pengar jag kan för det. Samtidigt vet jag att vi inte kan få ett lån förrän i alla fall en av oss har ett ordentligt arbete, så det känns så tråkigt att leva jätte sparsamt i en obestämd tid...

För att få lite ordning på mina pengar har jag en "Saga fond" där jag sätter undan pengar då jag kan och sedan får ajg använda det till vad jag vill. Största delen kommer att sparas till ett hus, men en del använder jag också till nöjen på vägen till huset. Exempelvis idag var jag till en outlet som säljer skor. Vanligtvis är priserna helt ok, nu var alla skor på minst 50% rabatt och enda upp till 80%, så jag passade på att köpa 2 par skor åt mig. Ett par stövlar för vintern och ett par läderskor. Skorna hoppas jag på att kunna använda många år och de kostade endast 44,50€ och stövlarna fick jag för 19€. Tycker dessa köp var helt smarta att satsa lite av mina "Saga" pengar på. Jag beställde också tid för ansiktsrengöring, så dit far resten av nöjdesdelen av mina pengar. 

Så totalt satsar jag 120€ på nöjen nu under denna vecka, och jag har inte satsat några större summor sen början av september. Kanske jag kan klassa mig till Spara i alla fall? 




(Bild från google.com)


Myskväll

Nu skall jag ställa undan datorn och fixa till en mysig kväll för mig och min älskling!

Först blir det middag bestående av chili con carn, ris och sallad framför ett avsnitt Bones. Sedan skall jag koka en kanna te åt oss och plocka ihop lite frukter till efterrätt.

Men riktigt först av allt blir det att plocka bort utbrunna ljus och tända nya i deras ställe. Mång ljus skall det vara!:)

Gratis är alltid bra!

Då jag låg hemma sjuk för nån vecka sedan hittade jag in på en kul sida av misstag. Det var en sida där man hade samlat länkar till olika sidor som delar ut gratis varuprover. Eftersom jag inte hade något bättre för mig och det alltid är roligt att få små paket på posten passade jag på att fylla i några varuprovs-blanketter.

Idag kom första paketet på posten: kattmat från Perfect Fit. Paketet innehöll en påse "blöt"-mat och 2 små påsar torrfoder, samt en broschyr med alla deras produkter. I samband med beställningen kunde man välja vad för typ av mat man vill ha och eftersom båda våra springer mycket ute tog jag "Active". Den skall innehålla mycket energi och viktiga näringsämnen för katter som rör på sig mycket.

Nu väntar jag på de andra paketen!

Min dag så här långt

Idag har varit en lite annorlunda skoldag. Alla linjer från min skola hade en lära-känna-dag för 9:orna i trakten. Vår uppgift var att i par vara med grupperna som guider. Vi hade 5minuter per utbildning och skulle bekanta oss med c.20 utbildningar. Totalt tog det 2h och efter det var dagen slut för vår del.

När jag var klar med guideningen gick jag in i min mammas kusins skönhetssalong i närheten och beställde tid till en ansiktsbehandling. Min hy har alltid haft en tendes att samla smuts i porerna trots att jag putsar, så sen högstadiet har jag gått på ansiktsbehandling och -rengöring nu och då. Nu är det länge sen senast och det märker jag då jag ser i spegeln... Men nu har jag en tid i fredag, så sen är jag rödprickig i ansiktet några dagar framåt:P

Efter det körde jag hem till min mormor och åt lunch med henne och sedan fyllde jag hennes badkar med vatten och 2dl havssalt. Eftersom jag har lite problem med min hy har jag märkt att saltvatten är bra för den. På sommaren simmar jag alltid i saltvatten (tycker inte ens om att simma i sjöar av någon orsak), men på vintern är det svårare att få saltvattenbehandling. Tur så har mommo badkar, så måste satsa på att hälsa på henne en gång i månaden nu under vintern, för att bada:)

Nu sitter jag i soffan och har tänt 24 ljus i vardagsrummet. På så sätt får jag både ljus, mysig stämning och så värmer de luften här inne lite! Snålar lite med eldandet ännu, så länge temperaturen inte sjunker under 16 grader skall vi bara elda 2-3ggr/vecka för att hålla fukten borta. Senare, då temperaturen sjunker ännu mera, blir det nog att elda varje dag igen...

Slut på snaskande

Nu måste jag hålla en ordentlig paus i godis-ätandet. Känner på kläderna att de inte riktit sitter som de skall mera...

Tänkte som så att lillajul, självständighet (6.12) och en annan dag innan jul är det ok att äta vad jag vill. Annars är det mycket grönsaker som gäller! Halva portionerna skall bestå av grönsaker, så blir jag mätt utan att äta onödigt med kalorier.

Idag blir det avokadosallad innan jag tar mig till skolan. Det mättar bra och känns som en bra start på veckan!:)

Good morning!

Tror att det har varit varmare ute inatt än förra natten. I alla fall känns det så här inne!

Har lägat och slumrat sen 6 och nu tog jag just datorn till sällskap. Skall läsa lite bloggar innan jag helt tar tag i den nya dagen!

Good morning!

Tror att det har varit varmare ute inatt än förra natten. I alla fall känns det så här inne!

Har lägat och slumrat sen 6 och nu tog jag just datorn till sällskap. Skall läsa lite bloggar innan jag helt tar tag i den nya dagen!

Hur ser veckan ut?

Den kommande veckan kommer att vara rolig har jag på känn!

På måndagen börjar jag skolan först 12.45, så blir en skön morgon. På kvällen blir det matlagning och mys här hemma.

På tisdagen skall jag leka guide i 2h från skolan. Det betyder att min skoldag bara är 9-12 (måste ta mig till och från grannstaden).

På onsdagen är det vanlig skoldag, torsdagen lika så.

På fredagen hoppas jag på att få sluta 11.45, eftersom jag borde ha hemsidan klar tills dess. Hela eftermiddagen är ännu reserverad till att arbeta med hemsidan, men hoppas på att inte behöva sitta med. På kvällen är det min gudfars kalas, så då skall vi dit. Efter det blir vi övernatt hos mamma.

På lördagen är det lilla jul och eftersom Tobias jobbar kväll, så tänker jag bli kvar hos mamma till söndagen.

På söndagen är det första advent, alltså får jag plocka fram alla julpynt och ställa tomtar lite här och där:)

Jejj, kul vecka som sagt!!

Duktiga oss

Nu känner jag mig riktigit duktig. Jag och Tobias har nu konstaterat att vintern och kylan är påväg vare sig vi vill det eller inte, så nu på kvällen har vi jobbat med vinterisoleringen här hemma.

Vi bor ju som sagt i ett gammalt, dragit hus, så det gäller att isolera fönstren ordentligt och så bommar vi igen köksdörren under vintern. Idag har vi nu äntligen fått in skivan som skall vara vid köksdörren och bergullen in emellan skivan och dörren. Efter det tog vi fram ett gammalt paket bomull och petade in det i springorna vid skivan, samt i badrumsfönstrets springor. Det kändes en tydlig skillnad efter att bomullen kom på plats, nu drar det inte mera i springorna! Yes:)

Nu får vi hoppas på att vårt arbete gör att det inte blir riktigt lika kallt inne denna vinter som förra! Är inte särskillt kräsen, men 11 grader inomhus är lite för kallt för mig!




Så här skulle det ha kunnat fortsätta fram till veckan före jul för min del!


Sovmorgon Delux

Idag, första helt lediga, friska dagen under november, passade jag och Tobias på att ta en sovmorgon. Eller nåja, hade glömt att stänga mitt dagliga alarm klockan 8, så vi vaknade då. Då såg vi på en otroligt vacker soluppgång (himlen var helt rosa-orange) och så kröp vi ner i sängen igen och bara låg med våra egna tankar. Efter en stund kom båda katterna, så sen låg vi hela familjen samlad i sängen och bara njöt. Slumrade till lite, men mesta dels låg jag bara vaken och lät tankarna flyga vart de ville.

Var så skönt att bara ligga där i 2h och inte ha några måsten. Det är sällan jag klarar av att stänga av allt så totalt under en så lång tid. Vanligtvis klarar jag inte mycket mera än 30minuter innan jag måste få stiga upp och göra något.

Nu har vi i alla fall ätit morgonmål och Tobias håller på att diska. Själv skall jag nu sätta på någon kul musik och sedan ta tag i övre våningens röjning. Gårdagens planer blev inte riktigt som jag hade tänkt, eftersom jag kom på att vi ju skulle på 3-års kalas! Kul var det också, två härliga små barn och deras föräldrara att prata med under några timmar:)

Nu upp och städa!

Storstädning pågår

Igår tröttnade jag på vårt vanliga kaos där hemma, så började storstäda.

Vårt problem är ju att vi inte har någon egentlig förvaring (inget förråd och bara 5 skåp), så det resulterar i att allt står framme. Så igår tog vi oss till matäffären och plockade med oss 3små och 2 stora lådor hem. Nu skall dessa fyllas till nästa fredag och så skeppas de iväg till mammas förråd.

Börade igår ded att tömma bort 2 lådor med sådana böcker som vi inte behöver ha hemma innan vi får bättre med utrymme, alltså innan vi flyttar. Detta gjorde att vårt vardagsrum nu ser mycket trevligare ut. Finns lite mera utrymme, jag kom åt att dammsuga under alla möbler och jag plockade undan allt som kändes för mycket sommar. Nu är det guld och rött som är huvudfärgerna i vardagsrummets pyntning fram till nyåret.

Idag när jag kommer hem (14.30 skulle jag gissa) hoppas jag på att Tobias har hunnit grovstäda hela huset. Sedan skall jag plocka lite i sovrummet en stund, innan det är dags att fara på 3-års kalas. Förhoppningsvis hinner jag sedan på kvällen ännu plocka lite i sovrummet. Då skulle det bara vara nedre våningen för morgondagen. Imorgon är min första lediga dag (utan flunssa) sedan oktober, så skall passa på att njuta:)

Nåja, ifall jag inte är här särskillt mycket under helgen, vet ni vad jag gör:)

Affärsplan

Sitter nu och skriver på min affärsplan för ett framtida företag. Går en kurs i skolan som heter Företagverksamhetens grunder och en uppgift är att skriva en affärsplan. Eftersom jag funderar på att starta ett företag passar den här uppgiften mig utmärkt!

Jag hade redan skrivit stora delar av min affärsplan, när jag bestämde mig för att lite ändra på idén. Det här ledde till att jag måste skriva om stora delar av den... Nåja, det betyder ju bara att jag får fundera ännu mera, så ingen skada skedd!

Mindre än 2 veckor skola kvar:)

Jeee, nu är det inte länge kvar i skolan för mig! För denna gång...

1 december skall jag iväg på praktik till en blombutik och är där i två månader. Skall vara skönt att få göra någonting igen. Skolan är lite för långsam för mitt tycke. Eftersom jag har både mera studier, arbets- och livserfarenheter bakom mig än mina klasskamrater, blir jag alltid nu och så uttråkad i skolan. Samtidigt har jag inte särskillt mycket gemensamt med de andra i klassen, så dagarna känns ofta långa.

På praktiken får jag verkligen känna att jag gör nytta och att jag lär mig något, vilket alltid är roligt!

Efter blombutik-praktiken kommer jag genast att hoppa över till nästa praktik, jobba i bank. Sedan (från april) är det här årets studier klara och då är det arbete som gäller, var vet jag dock inte ännu...

Fullt upp!

Har varit en småstressig vecka hittills. Har haft ganska mycket att göra, så tiden har inte riktigt räckt till...

På måndagen hann jag bara hem en sväng efter skolan, innan det var dags att ta sig till grannstaden för att köpa briketter att elda med. Sedan passade vi på att besöka några butiker på vägen hem. Så skulle vi fixa lite mat och så iväg till Tobias pappa. Väl hemma därifån åt vi bara ett snabbt kvällsmål innan vi gick och sova.

På tisdagen var det igen skola, sedan pysslade jag här hemma och fick mot kvällen reda på att en bekant skulle ta med lite av mina hembakta småbröd och marmelader till en basar nu i helgen. Då blev det att genast ta sig till butiken för att handla allt som behövdes för att fixa det. Kvällen gick så till att förbereda en citron-morotsmarmelad som måste stå i kylen över natten innan den kokas.

På onsdagen var det igen skola och sedan marmeladkokning. Hann nästan få mina två satser klart när strömmen gick. Såg på lite NCIS på datorn, tills dess batteri dog. Strömmen kom tillbaka ungefär 2h efter att den försvann, så då var det att snabbt få marmeladen klar och ut på kylning.

Idag började jag dagen redan 6 med morgonmål innan det var dags att baka kokostoppar och sätta etiketter på marmeladburkarna. Sedan var det skola i och så iväg och skaffa cellofan att packa småbröden i. Så hem igen och göra ingefära snittar, doppa kokostopparna i choklad och packa alla paket med småbröd. Nu har jag allting klart, bara att skriva ingredienserna för alla produkter på ett papper som skall med till basaren.

11h sömn senare

Tydligen var min kropp i stort behov av sömn inatt. Somnade före 22 igår och sov som en stock tills Tobias väckning ringde 6. Då vände jag mig bara på andra sidan och somna om. Vaknade sedan för ungefär en halv timme sedan. Så 11h sömn har jag fått ihop inatt.

Det är inte precis vanligt för mig! 8h brukar vara min maximigräns, men nu behövde min kropp tydligen mera vila. Beror säkert på flunssan, som ännu lite hänger kvar. Nu sitter jag och äter morgonmål och funderar lite över dagen. Borde plocka ihop lite saker som jag skall ta med till mammas källare för vinterlagring, så är det farsdagskaffe hos fafa och efter det borde jag ännu få ork att jobba vidare med min webdesign...

Slappis-kväll

Ikväll har jag verkligen bara slappat! När sista plåten var ute från ugnen gick jag upp och låg i sängen och såg på ett avsnitt Bones. Sen var det dags för middag och efter det har jag lägat på kökssoffan och läst bloggar och surfat runt på olika sidor. Snart borde Tobias vara hemma och då blir det ganska snabbt att gå och sova, eftersom det blir väckning 6 imorgon...

Nu skall jag söka fram cellofan och slå in presenterna, så att allt är klart imorgon!

Storbakning

Håller för tillfället på med fafas farsdagspresent: En korg med olika kex och småbröd:)

Blir kokostoppar med choklad, tranbärskakor och Citron-ingefärasnittar. Kommer bild senare!

Home alone

Ikväll är jag ensam hemma, eftersom Tobias har kvällstur och kommer hem först 20.30.

Själv kom jag hem 18 tiden, då med 2 kassar blommor och en kass med mat. Nu finns det blommande krukväxter i hela nedre våningen och veckoslutets mat står klar. Eftersom jag och Tobias kommer att vara hemma vid mycket olika tider under helgen, så är det lättare att ha maten färdig, bara att värma.

Veckoslutets mat består av maletköttsås (Tobias önskemål) och skink-, paprika- och mögelostpaj. Nami;)

Nu skall jag passa på att utnyttja tiden jag är ensam till att få lite vettigt gjort på datorn!

Choko-chilikaka

Har just bakat en kaka med Zimbabwe Bird i sig. Smeten var i alla fall god, så har stora förhoppningar!

Botten
4 ägg
4dl socker
4msk cacao
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
1½ Zimbabwe Bird (eller annan liten, stark chili)
100g smält smör
5dl vetemjöl
½dl mjölk

Vispa ihop ägg, socker, cacao vaniljsocker, bakpulver och chili. Blanda i smöret, mjölet och sist mjölken. Häll i smord och bröad springform och grädda c. 35min i mitten av ugnen i 200grader.

Glasyr
100g mörk choklad
2msk mjölk
c. 1dl florsocker
½ chili

Smält chokladen och blanda sedan i resten av ingredienserna.

Låt kakan svalna innan du brer på glasyren. Servera gärna med bär och grädde eller glass.

Höstdepression blir vinterdepp

Tidigare har jag alltid haft en svag depression under hösten. Kanske den fortsatt in över vintern, men då var jag redan så van att må som jag gjorde att jag inte tänkte mera på saken.

Min höstdepression bestod av dåligt humör, trötthet, jag blev lättirriterad, hade inte lust att göra något, ville isolera mig inne och så började jag tröstäta.

Nu, under de senaste 3 åren har min höstdepression sakta men säkert släppt. Mycket tror jag att det beror på att jag har en sambo som inte har något emot hösten, så hans humör har sakta med säkert smittat av sig på mig. Tack Älskling:)

I år är det första året som jag kommer ihåg som jag verkligen har tyckt om hösten! Det här beror säkert också på att det har varit en fin höst, eller så kommer jag i alla fall ihåg den. Det är ju ett bra täcken på att jag inte tycker illa om hösten, då kommer man ju bara ihåg allt det dåliga!

Nu, idag, märker jag dock att jag inte alls ser fram emot vintern. Snälla ge mig hellre regn och rusk än minusgrader och snö! Okej, det här beror ju nog till en stor del på att det blir ganska tungt att bo i vårt lilla fina hus under vintern. Köksdelen är gammal, fönster och dörrar drar och taket har inte särskillt mycket isolering. Allt det här leder till att kylan kommer in genast! Det räcker med en kall natt för att känna av det här inne...

Idag måste jag fundera ut hur jag skall kunna isolera huset ännu bättre än i fjol. Köksdörren stänger vi igen med en skiva och isolering, så den kan vi inte fixa bättre. Men ytterdörren måste jag hitta på något åt och så alla fönster... Blir att köpa mycket fönstertape och dra runt varje fönster!





Så här kommer jag ihåg sen-hösten. Varför kan det inte fortsätta fram till våren?
Lite snö vid julen är väl ok:)


Sömnbrist och minusgrader

Gomoron!

Här är jag up and going redan. Har varit vaken i över en timme och uppe ur sängen i en halv timme. Nu har jag placerat mig i kökssoffan med datorn och ett stop te, medan jag lyssnar på radio:)

Har inte sovit särskillt bra inatt, så pigg känner jag mig inte. Halsen har varit sjuk inatt och när jag har kunnat sova för halsen så har Tobias vaknat och behövt värkmedicin eller något liknande. Så natten består av ett sovpass på 3h och efter det sömn i ½-1h:s etapper... Kuuul att vara första dagen i skolan efter en sådan natt!

Nåja, om jag slutar klaga på sömnbristen och istället satsar på vädret. Under natten, då jag har lägat vaken, har jag reagerat på att det känns kallt i huset. Med tanke på att det var is på bilen och 0grader redan lite efter 7 igårkväll är det väl kanske inte så förvånade att det har varit minusgrader inatt. Men minusgrader ute betyder att vår temperatur här inne också sjunker rejält! Vi har till och med is på insidan av vår köksdörr, finfint:) Idag blir det med andra ord att ta in en korg med ved och sätta igång en brasa!


Efter en snabb koll på meteorologiska institutets hemsida kan jag ändå konstatera att det inte är lovet några flera kalla nätter under de närmaste dagarna, så får hoppas på att det håller! Nu är det bara en vecka kvar till det datum då det ifjol blev riktig vinter, alltså att  snön blev kvar på marken. 18 november kom snön som låg kvar till april...



 



Igår var det också frost på bryggorna då vi var ut och gå.
Går nog inte att hindra att vintern snart är över oss...


Back to school

Imorgon skall jag igen ta mig tillbaka till skolan. Flunssan verkar ha gett med sig, så nu hoppas jag på att orka koncentrera mig under lektionerna. Har en lektion då vi gör uppgifter, en som jag gör webdesign och en då vi säljer i skolans café, så borde bli en riktigt lugn dag, bara 8.30-14.45:)

Nu skall jag och Tobias bädda ner oss i sängen med datorn och lite 2½men innan det blir dags att sova!


Loppu Slut

Nu är jag helt färdig... Har betat av allt på min lista, men också hunnit med lite till!

En metallhylla som har stått i köket sen vårens alla sådder krävde utrymme har nu flyttat ut. Istället har ett litet bord fått ta hyllans plats och fungerar nu som blombänk åt Tobias citrus-plantor. Metallhyllan i sin tur har blivit prydnadshylla utanför vår ytterdörr. På den ligger nu två vinter-squaschar, en lykta och lite annat smått.

Wc:n fick sig också en omgång och katternas matplats fick sig en rejäl rengöring. Passade också på att diska alla barnmatsburkar som skall användas för min nästa syltning i slutet av månaden:)

Dagens planer

Trots flunssan måste jag nu få göra något! Blir att pyssla med lite ett och annat här hemma.


- Sätta på en tvättmaskin
- Samla ihop ren och torr tvätt
- Diska och plocka undan i köket
- Fortsätta städa bland våra papper
- Plocka undan lite på övre våningen

Eftersom Tobias tydligen tänker sova lite nu, så skall jag genast sätta igång att beta av på min to-do-lista. Känns skönt att ha lite städat här hemma ikväll igen:)




Morgonpromenad

Idag, efter vår vanliga morgongröt, packade vi på oss ordentligt med kläder och gick ut en liten stund. Solen sken och det var dimma över vattnet, så passade på att fota lite. Eftersom kamerasladden fortfarande är försvunnen, fick Tobias telefon agera kamera, därav den lite dåliga kvaliteten...

I alla fall gick vi ner till bryggorna och fotade lite och så vidare till stranden. Gick i sakta takt och njöt av att få lite frisk luft:) Här är några av morgonens foton, enjoy!

  

1. Här på gräset brukar vi och katterna leka.
2. Sol och spegelblankt hav
3. Fåglarna flyttar och dimman lättar.

Oj, vad glad jag är att vi får bo här! Är så skönt att kunna se ut på haver från sovrumsfönstret!


Going crazy...

Börjar tröttna på att ligga hemma. Inte så bra med tanke på att hälsovårdaren på skolan sjukskrev mig ännu imorgon...

Hittills idag har vi varit en snabb sväng till butiken, fixat mat, planerat julen, installera olika program på datorn mm. Jag har ännu till hunnit baka en paj, läst ett flertal bloggar, gjort skoluppgifter och fortsatt arbeta med att organisera alla våra papper. Nu vill jag göra något nytt!

Nåja, skall låta Tobias sova en stund till, sen blir det något varmt att dricka och en bit paj. Sedan tror jag att jag skall ta en kort, långsam promenad. Lite frisk luft och rörelse skulle göra gott för både kropp och själ. Sedan blir det en varm dusch! Förhoppningsvis känner jag mig som en ny människa efter det och har kraft att hitta på någon sysselsättning till kvällen.

Hur skall man riktit göra när man å ena sidan vill göra en massa och utnyttja tiden man är ledig hemma, men å andra sidan vet att man borde vila och samtidigt känner dåligt samvete om man gör något vettigt, för i så fall kunde man ju lika gärna vara i skolan?

Sjukstuga hemma hos oss

Jepp, nu börjar det verkligen likna en sjukstuga här hemma hos oss! Tobias har nu också flunssa, så för tillfället ligger vi båda nerbäddade i sängen. Blir en vila-och-krya-på-oss-dag idag, med mycket te, varm saft, Echinaforce, frukter och mys.

Vi måst ändå ut till stan en sväng. Måste till Apoteket och så behöver jag snabbt in i en pappershandel för att få mellansidor till mappar, ifall jag orkar fortsätta med kriget mot våra papper...


Kanske varmt fotbad idag?

(Bild från google.com)



Matvrak

Tycker att mina mat-"vanor" är lite konstiga när jag är sjuk. Igår åt vi en liten sallad då Tobias kom hem 9tiden på kvällen. Det var min middag. Idag var jag inte alls hungrig då jag vaknade (vanligtvis kan jag äta hur mycket som helst då jag vaknar). Drack bara en kopp te. Så var jag till blombutiken med de sista sakerna från bilen som jag hade haft vid gravgården och till butiken.

När jag kom hem 12 tiden kokade jag lite gröt, som vanligtvis är mitt morgonmål, men var fortfarande inte hungrig. En liten stund senare kände jag mig hungrig, men orkade inte göra mat, så åt en smörgås och drack cacao. Så var jag nöjd.

När Tobias kom hem började jag med middagen, så den åt vi lite efter 4. Då var jag igen inte alls hungrig. NU är jag däremot helt sjukt hungrig, men har ingen mat hemma. Köpt bara grönsaker och smör då jag var till butiken på dagen, nu straffar det sig...

Tobias är iväg på mörkerkörning med bilen, så måste vänta tills han kommer hem innan vi kan fara och skaffa någon mat åt mig... Helt enkelt: Min mage/kropp är helt f*ched up gällande mat och hungerskänslor just nu!

Pappers-Nisse

Eller kanske Pappers-Lisa är ett bättre namn. Nåja, i alla fall, med tanke på mina studier (företagsekonomi), så har jag blivit hushållets inofficiella bokförare, ekonomiansvariga, företagar-helpdesk mm.

Igår, när jag hade sån lust att få organisera, tog jag en massa av våra papper som låg löst i olika fack och började sortera och mappa in. Idag kommer jag att förtsätta med det, mellan mina riktiga studier. Tycker faktiskt om att sortera papper och organisera dem. Det syns så tydligt resultat när man börjar med man börjar med 5 halvfulla tidningshållare och slutar med en skräphög, 1full mapp, 2 tidningshållare med några papper i och 3 tomma tidningshållare!:)

Idag skall jag fundera ut något egentligt system på våra papper. För tillfället är mina privata och våra gemensamma ihopslagna, eftersom det alltid är jag som sorterar allt, och Tobias är skillt. Nu måste jag bestämma vad som skall vara våra gemensamma och vad som klassas som privata och på så sätt få tre olika mappar att samla allt i!

Jejj, ser faktiskt fram emot det! Att få ha datorn framför mig som spelar upp 2½men gör ju inte saken sämre!

Hemma-studier

Idag skall jag försöka sköta mina studier hemifrån. Flunssan sitter kvar, så vill inte sitta i skolan och pinas.

Har 3h grunder i webdesign och så 1½h företagsverksamhetens grunder. Att sköta företagsverksamhetens grunder hemifrån borde gå lätt, det är bara att logga in på en sida där mina uppgifter finns. Att jobba med webdesignen är en annan sak. Som tur har Tobias lovat att hjälpa mig när han kommer hem klockan 3.

Vad göra?

Vad skall man göra när man är flunssig, trött och hängig, men samtidigt vill stöda och fixa här hemma?

Har så mycket lust att verkligen ta tag i städningen här hemma idag (grundstädningen är gjord igår). Plocka bort saker som inte används, sortera, organisera mm. Samtidigt har jag absolut ingen ork i kroppen. För en stund sen hade jag inte ens kraft att hålla huvudet uppe, kändes det som.

Nåja, hoppas att det hjälper med en portion mat. Får se till att samla ihop mycket saker på en plats och sedan slå mig ner och börja gå igenom! Får se vart jag kommer:)

Okej, jag kommer inte springa omkring...

(Bild från google.com)


Frys-tömning

Här hemma håller vi på med att tömma frysen. Har jobbat på det i några veckor redan, men den hade ganska mycket innehåll från början...

Igår blev det en riktig lyxmiddag bestående av pepparbiff, ugnsrotsaker och rödvinssås. Idag kommer lunchen att bestå av sej i ugnen med morot, ärter och grädde, till det mos.

Mitt största bekymmer är att jag har en laxfilé på 1kg i frysen. Har inte riktit några idéer om vad jag skall fixa av den. Problemet är ju att allt måste göras på samma dag...

Nåja, nåt hittar jag väl på. Rökta abborrar och kållåda har vi också ganska så mycket av, så vi klarar oss ännu en vecka utan att köpa allt för mycket mat!

Flunssa var det här...

Flunssan kom som ett brev på posten på fredagkväll. När jag slutade sälja kransar mm. vid gravgården hade halsen blivit rejält sjuk. Senare kom tröttheten. Sov 11h natten mellan fredag och lördag, så klarade av att arbeta de 2h vid gravgården som jag hade lovat. Sedan var jag ganska trött, så på kvällen tog vi det lugnt här hemma.

Idag tar jag det också lugnt. När Tobias far iväg på jobb så skall jag ta mig till butiken och köpa lim, så att jag kan pyssla lite under eftermiddagen.

Frusen

Har stått ute i lite över 3h nu under eftermiddagen/kvällen. Nu har jag snart hunnit vara hemma i en timme, så börjar vara upptinad:)

Idag har kännts ganska trög, tiden har segat fram... Nåja, nu skall jag kolla på lite hus som är till salu och drömma tillsammans med min älskling!

" Va ska du bli när du blir stor?"

Den frågan har väl de flesta fått höra flera gånger än man kan komma ihåg och troligtvis från ganska ung ålder. Kommer ihåg redan i början av lågstadiet att människor funderade vad jag vill göra när jag blir stor.

Tycker det här sätter allt för mycket press på oss redan från små. Senast i högstadiet börjar man få höra " Du ska tänka på dina framtida studier" till exempel då du skall välja valfria kurser för 8:an och 9:an. Sedan börjar du gymnasiet och skall från första stund fundera på "vilka ämnen du sen ska skriva i studenten" .

Varför denna stress att veta vad man skall göra "när man blir stor"? Livssituationen ändrar, det du tycker är superviktigt som 18åring kan kännas helt löjligt redan vid 20, intressena skiftar osv. Under ditt liv kan du ju hinna med en massa olika arbeten. Det är ju inte precis så längre att du lär dig något och så jobbar du med det tills du går i pension!

Jag har haft mååånga olika planer för vad jag skall göra när jag blir stor. I högstadiet var det kock, så jag läste en massa huslig ekonomi, kosmetolog, så jag gjorde 2 veckor prao på en skönhetssalong, guide, så jag läste franska mm. I gymnasiet växte intresset för ekologi, så lästen alla kurser biologi som fanns, ville också bli journalist, så läste mycket modersmål (svenska), guide/inom resebranschen hölls intresset kvar, så satsade också på engelskan. När det äntligen var dags att söka till skolor efter gymnasiet sökte jag till hortonom (mitt intresse för odling) och så 2 linjer inom turism.

Kom in till hortonom, men efter ett halvt år kom jag fram till att det inte alls var som jag hade förväntat mig. När första året var slut bestämde jag mig för att ta ett mellanår och jobba. Arbetade i en park, på en plantskola, i blombutik, som städare och som försäljare på ett garden center. Under det här året kom jag fram till att jag trivdes mycket bra med kundbetjäning, så slutade hortonomstudierna och sökte mig vidare till merkonomstudier. Nu är lite mera än hälften av dem över och jag känner verkligen att jag gjorde ett bra val!

Som merkonom kan man arbeta inom så mänga olika branscher och du har också bra grund för att starta ett eget företag. Själv är jag inte ännu alls säker på vad jag skall göra när skolan är slut (december-12). Som tur har jag ännu 3x8veckor praktik framför mig, så kommer att få uppleva många olika arbetsplatser.

Så ja, vad jag vill ha sagt med det här är att intressen skiftar, så passa på att lära dig lite inom olika branscher. Då har du sedan lättare att bestämma dig för vad du verkligen vill göra! Om du har möjlighet kan det vara bra med ett mellanår vid 18-20 års åldern då du verkligen ser till att testa på nya saker och fundera på vad just du vill göra!


Gomoron

Har sovit som en stoch inatt och känner mig absolut bättre idag än igår kväll. Har nu hunnit äta morgonmål och varit i duschen, så nu skall jag vila en stund med datorn innan jag fixar igång mig och tar mig till butiken. Havregrynen är slut, så annars går jag ingen gröt imorgon!:S

Efter butiken skall jag iväg och packa bilen full med ljung, ljus, kransar mm. Så blir det skola 10.15-14.30 och så ut och sälja kransarna och det andra mellan 3 och 6.

Trött och hängig

Känner mig faktiskt ganska trött och hängig idag. Min lärare var riktigt trött idag, en annan lärare har varit sjuk i en vecka men är nu tillbaka, flera klasskompisar är hemma sjuka...

Det här passar verkligen inte alls in i mina planer för de närmaste dagarna! Under torsdag, fredag och lördag skall jag sammanlagt stå ute i ungefär 15h och sälja kransar, ljus och liknande till gravar, med tanke på Allahelgona. Stå ute och flunssa är inte precis en kombination jag skulle vilja testa på!

Nu har jag i alla fall kurrerat mig med mycket c-vitaminer, en lugn kväll och nu är min plan att koka ett stop (jepp, ungefär 6dl) grönt te och sedan bädda ner mig i sängen med en film. Hoppas allting känns bättre imorgon:)

Kycklinggryta och avokados

Har fixat ihop en lite annorlunda kycklinggryta idag. Hade en påse ned något kött, visste inte vad. När det hade tinat idag kunde jag konstatera att det var kyckling av olika slag (klubbor, vingar mm).

Började med att lägga de största delarna kyckling i en gryta med lite olja, 1 rödlök, 1 schalottenlök och 2 morötter. Det fick sen stekas i ugnen i 30minuter innan jag fyllde på med de mindre bitarna, sambal oelk, soya, stark ketchup, citronsaft och vatten. Så fick allt gotta sig i ugnen i en timme till.

Kycklingen blev riktigt god, men jag åt bara lite med sallad idag (hade planerat att fixa korngryn till), eftersom jag inte var så hungrig. Hade jättemycket lust på avokado idag, så efter skolan tog jag mig via butiken och köpte två stycken. Genast hemma åt jag den ena med citron, salt och creme fraiche, sååå gott! Och mättande, så därför var jag inte särskillt hungrig när kycklingen var klar...

Morgongröt

Nu har jag igen ätit min morgongröt. Finns det ett bättre och lättare morgonmål att fixa till? Och som mättar så sjukt länge!

Min gröt består av (för 2 portioner) 1dl havrekli, 1msk krossade linfrön, 1msk hela linfrön, 2-3dl havregryn, cirka 7dl vatten.

Först blandar jag havrekli, linfrön och hälften av vattnet i en kastrull och låter det koka upp. Sedan häller jag i havregrynen och resten av vattnat och låter allting koka några minuter. Blir en godare gröt när man blandar i havrekli tycker jag!

Just nu är jag helt förälskad i gröt med hemgjord äppelsylt, medan Tobias äter sin med smör och socker. Finns så många variationer, så det är svårt att tröttna på gröten:)



Måste-hitta-kamerasladden

(Bild från google.com)


8 gravdekorationer fixade

Nu har jag precis kommit hem efter att har fixat gravdekorationer i 2h. Var riktit roligt att pyssla och fixa, men nu är händerna riktigt svarta av kåda och smuts... Får ta fram skurborsten och skrubba riktigt ordentligt innan jag går och sova!

Nu står potatisen på spisen och sedan värma köttgrytan som är kvar. Skönt med rester, eftersom jag inte har något intresse att ställa mig och kocka just nu! Hoppas bara lusten infinner sig tills imorgon, annars blir det dåligt med mat på bordet...

Grått, grått, grått...

Väderutsikterna för resten av veckan är mulet, lite regn nu och då och lite under 10 +grader... Varför kan inte gårdagens väder fortsätta??

Att bo hemma hos oss

Att bo här hos oss är en upplevelse!

Vi hyr ett gårdshus i ett egnahemshusområde. Huset består av en nedre vånging med hall, wc, badrum&bastu, kök och en liten skrubb för städsaker och tvättmaskin. Övre vångingen är egentligen ett loft som rymmer vardagsrum och sovrum. Totalt har vi en golvyta på c.80kvadrat.

Om jag börjar med nedre vångingen. Man kommer in i hallen och rakt fram går trappan upp till övre vånginge. Trappan är en smal och brant spiraltrappa för att ta upp så lite utrymme som möjligt. Går man förbi trappan kommer man till våra 4 skåp (jepp, det är allt vi har med tanke på förvaring) och wc:n. Om man från hallen går till höger kommer man rakt in i badrummet och bastun. För att komma till köket går man genom badrummet. Det är inte speciellt praktiskt när någon av oss vill gå i duschen medan den andra har gäster. Nåja, köket är ganska stort, men skåpen är lite opraktiska. I köket har vi också ställt in Tobias piano, eftersom det är den enda platsen det ryms på...

Då man kommer upp för trappan kommer man till vardagsrummet. Det är inte så stort och taket sluttar ganska mycket. Det här gör att vi inte har speciellt lätt att få hit någon förvaring. Från vardagsrummet kommer man rakt till sovrummet, ingen dörr.. Loftet är helt öppet från ena sidan till andra, det är bara pipan som går rakt igenom som lite delar av ytan i två rum.

Vårt hus är egentligen ganska svårt att beskrivas, det borde upplevas:P Bara jag hittar kamerasladden skall jag ta några bilder, så får ni kanske en bättre bild över hur det ser ut här.

1 november

Det känns helt konstigt att vi redan kommit in i november! Tycker att den här hösten har gått allt för fort, troligtvis på grund av att jag for tillbaka till skolan först i oktober. Vanligtvis går man ju i skola från augusti, så det känns som om vi borde vara i slutet av september, högst...

Nåja, i november är vi vare sig jag tycker att det passar eller inte... Får se positivt på det hela och komma ihåg att vi fortfarande inte fått första snön, det finns ännu blommor och levande växter ute och än så länge är det relativt varmt ute, både på dagen och natten.

Fick igår höra att i fjol kom första snön 17oktober och redan 18 november kom den snö som låg kvar på marken till april! Tänk, det är bara 18 dagar så är vi där!! För mig får vintern nog gärna vänta en månad till. november får gärna fortsätta som oktober!

Längtar tillbaka...

... till drömmarnas land.

Idag hade jag en trög mogron att komma upp ur sängen. Har sovit riktit bra och fått nästan 8h sömn, men ändå kände jag mig sååå trött när klockan ringde.

Nåja, upp ur sängen kom jag i alla fall och mitt dagliga, rejäla morgonmål har jag fått fixat och i mig. Nu tänker jag ligga här på kökssoffan och läsa lite bloggar. Så fort det blir ljust ute skall jag ut i skogen och söka material till att göra kransar. Vill hinna med det innan skolan!

RSS 2.0